OVER BART

BART BRANDJES - EEN VOCAAL GENIE

Bart Brandjes is een uitzonderlijk getalenteerde zanger. Zijn zwoele stem en enorm bereik doen denken aan vocale wereldsterren als Stevie Wonder en Donnie Hathaway.

BIOGRAFIE

Bart Brandjes, de jonste telg uit een gezin met 11 kinderen, werd op 26 juli 1962 geboren in Uitgeest, een pittoresk dorp in de provincie Noord-Holland. Muziek en de schone kunsten staan centraal in het huishouden van de familie Brandjes. Barts vader, die onlangs overleed, was binnenhuisarchitect en kunstschilder. Barts broer Michel is een befaamd pianostemmer, die zijn diensten verleent aan vooraanstaande klassieke pianisten als Maria Joao Pires, Alfred Brendel en vele anderen, terwijl zijn broer Kees het architecturale spoor van zijn vader volgde. Diverse zussen van Bart schilderen en beeldhouwen. Ondernemersbloed stroomt ook ruimschoots in Barts familie.

Al op jonge leeftijd is Bart gefascineerd door muziek en drums in het bijzonder. Art Blakey is zijn held en grote voorbeeld. Hij besluit dat hij dat ook wil doen. Deze droom komt dichter bij wanneer de Dutch Swing College Band optreedt in zijn geboorteplaats en Bart zijn eerste drumstel koopt van de drummer, slagwerkvirtuoos Huub Janssen.

Vanaf dat moment zijn Barts eerste bandjes een feit. Hij gaat intensief oefenen en treedt al snel op. Kenmerkend voor Barts karakter is zijn brede muzikale interesse qua repertoire, waarbij hij zich door verschillende stijlen laat inspireren. Niet alleen jazz, zijn grote liefde, maar ook soul, (hard)rock en zelfs het levenslied staan op het repertoire. Behalve dat hij snel naam maakt als uitstekende en veelzijdige drummer, vallen ook zijn uitzonderlijke vocale vaardigheden op. Barts grote bereik en aanzienlijk improvisatietalent brengen wereldwijd mensen in vervoering en zorgen voor een unieke en onvergetelijke ervaring.

Voordat Bart aan het begin van dejaren 90 beroepsmuzikant wordt, was hij actief als scheepstimmerman bij scheepsbouwer De Vries in Aalsmeer, waar hij werkte aan de befaamde Feadships (wereldwijd beschouwd als de Rolls-Royce onder de jachten) van o.a. Donald Trump. Barts liefde voor de timmerkunst en boten bestaat top op de dag van vandaag. Hij heeft een eigen timmerbedrijf en vaart als trotse kapitein van de Curacao, een prachtige sloep die hij in zijn oorspronkelijke staat hersteld heeft, door de schilderachtige grachten van Amsterdam.

In het jaar 2011 is Bart een van de deelnemers aan The Voice of Holland, waar hij de kwartfinale weet te bereiken. Zijn deelname leidt tot een ontmoeting met de Amerikaanse topproducer / gitarist Paul Brown, op voorspraak van DJ The Fonz. In de VS neemt Bart "I Get A Feeling", zijn eerste single op, gevolgd door zijn debuut-cd "Real Life" in 2012. "Real Life" is opgenomen in Los Angeles, met prominente rollen voor muzikale legendes als wijlen Ricky Lawson (o.a. Whitney Houston, Michael Jackson en de Yellowjackets) en slagwerkgoeroe Lenny Castro, wiens CV te lang is om hier te vermelden, evenals diverse top-studiomusici uit Los Angeles. "Real Life" is uitgebracht op het prestigieuze Woodward Avenue Records-label, dat bekend staat om haar vermaarde smooth jazz-producties, en is verkrijgbaar via iTunes en Amazon.

Is het jazz? Wat is jazz en wie is in dat kader Bart Brandjes? Welnu, naar mijn bescheiden mening is Bart Brandjes The Voice of Holland! Wil je nog meer weten? Neem de blauwogige soulstijl van Darryl Hall, voeg daar een vleugje Al Jarreau aan toe en komt dicht in de buurt van wat wel eens de nieuwe stem voor hedendaagse jazz in de VS zou kunnen zijn. Bart Brandjes geeft een meesterlijke draai aan jazzfrasering met zijn ongelooflijk unieke en getalenteerde lyrische flow. Ik begrijp nu waar "sfeervol samenzijn" en "chillen" precies om draaien.

MARK NORDMAN - DIRECTEUR WOODWARD AVENUE RECORDS